Andreea Axinte, stilist cu masterat în viață

Inapoi

În fața școlii e forfotă mare. Prichindei cu ghiozdane intră și ies pe poartă și nu stau locului. Mulți dintre ei sunt în costum național, ca și doamnele profesoare. Au pregătit și pâine și sare și cocarde în forma României.

 

Primul lucru pe care îl vezi la Andreea sunt ochii negri și părul blond platinat. “Mi l-am ars. M-am vopsit singură înainte să învăț asta la curs și m-a cam costat.” Zâmbește ștrengar și adaugă “…dar după ce am învățat unde am greșit, o să aplic tehnicile cum trebuie.” Audiența râde cu îngăduință și încantare de naturalețea cu care Andreea știe deja să ia viața din mers, cum vine, cu aparentă ușurință. E potrivit pentru un adolescent de 18 ani, iar Andreea atâția are.

Doar că Andreea nu este o adolescentă oarecare. De patru ani locuiește în Horgești, județul Bacău, în plasament la bunicii din partea tatălui, împreună cu cei doi frați mai mici: o soră de 12 ani și un frate de 16. Părinții s-au despărțit, au divorțat și au plecat fiecare în calea lor. Ei trei au rămas cu mamaia, care azi stă în penultimul rând și soarbe fiecare cuvânt al nepoatei ei.

Andreea a fost aleasă să spună cateva lucruri despre Atelierul de Formare “Învăț, Știu, Pot!” unde este înscrisă împreună cu ceilalți 21 de colegi. Cu toții provin din sistemul de protecție socială sau din familii vulnerabile. Adică au o poveste cu părinți absenți, copleșiți de griji, boli sau sărăcie sau plecați din țară… Nu s-a putut nicicum să rămână în familie și au fost găsite soluții de plasament. Cu toții și-au câștigat locul la curs printr-o selecție dură: la înscriere au fost trei pe un loc. Conferința de presă de azi e despre ei și mai ales despre visul fiecăruia dintre ei de a fi stilist.

5

© UNICEF/Cybermedia/Înainte de toate, Andreea are un vis. La Atelierul de formare “Învăț, Știu, Pot!”, face primii pași să îl transforme în realitate.

Sala de curs e plină ochi de cursanți, oficialități și jurnaliști. De jur împrejur sunt oglinzi și scaune de frizerie, iar pe polițe stau cuminți capete de manechini cu coafuri și împletituri facute special cu o zi înainte. Cursul a început din iunie 2016, dar în sală plutește o atmosferă de serbare de an școlar nou, cu chicoteli și șoapte entuziaste abia potolite.

În sala asta au învățat Andreea și colegii ei tehnici de tuns și coafat, dar și de relaxare. “Cu trei mișcări poți să și adormi pe cineva,” mărturisește Andreea. “Prima mea clientă a fost chiar mamaia mea, care a zis ca nu s-a simțit așa de relaxată niciodată.” Din scaun, mamaia confirmă cu un zămbet timid. E tare mândră de nepoata ei. Cum s-a descurcat cu toate, ea știe. Dar a făcut tot ce i-a stat în puteri pentru ca Andreea și frații ei să meargă la școală și să aibă o meserie.

Deși stă la prezidiu cu președintele Consiliului Județean și cu directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Andreea nu pare deloc intimidată. Și își amintește să mulțumească tuturor celor care au ajutat-o să fie azi unde este.

Printre ei este și Celina Doboș, asistenta socială care s-a ocupat de ea și de frații ei, și care i-a și spus despre curs. “Mi-a dat sfaturi când am avut nevoie, a vorbit foarte frumos … mi-a zis să merg la ea oricând am nevoie.” Așa că o dată pe lună, după ore, Andreea mergea la ea. “Mă întreba cum e cu școala și ce fac.” Alături i-au fost și cei doi diriginți de la Colegiul Grigore Antipa, pe care l-a absolvit. “Eram o fire retrasă și mi-a fost greu să mă adaptez, ei m-au ajutat.”

Vestea despre curs a sosit la țanc. Vroia oricum să facă un curs de estetică. Ar fi cerut ajutor să facă unul cu plată. Ar fi făcut întâi cosmetică, apoi coafor, makeup, manechiură și pedichiură. “Aș fi ales-o pe cea în care m-aș fi descurcat cel mai bine.”

Dar după cum povestește despre cum tundea papușile cand era mică, alegerea Andreei nu e greu de înțeles. A tuns-o și pe sora ei și arată foarte bine. Și vecinii apelează la ea. “Vecinii și prietenii mei sunt foarte mulțumiți și mă încurajează,” spune Andreea cu bucurie în glas. Adaugă simplu ce îi place cel mai mult: expresia feței celui pe care tocmai l-a tuns.

Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, vorbește despre nevoia de sprijin a cursanților să devină mici antreprenori. Andreea e gata să dea tot ce are mai bun ca să își împlinească visul. Pentru că Andreea are, înainte de toate, un vis. Îi strălucesc ochii când ni-l spune: “vreau sa fiu un mare hairstylist… să mă joc cu părul, să fac coafuri pentru prezentări de modă și mari vedete.”

În februarie 2017, Andreea și colegii ei vor susține un examen. Urmează apoi proba de foc: să aibă un loc de muncă. Pentru asta se pregătesc zilnic, la clasă sau practicând pe oricine se lasă pe mâna lor. “De multe ori încep de la o simplă împletitură și ajung la ceva la care nici eu nu mă aștept, ceva foarte uau. Și asta reiese doar din pasiunea pe care o am eu pentru a coafa. Pentru o artă. E ca o artă.” De lângă manechinul șaten cu coc fistichiu în formă de pălărie, Andreea ne privește încrezătoare.

Când ai în față o cursă cu obstacole, e important cine te încurajează. În cercul susținătorilor, copiii de la Atelierul de Formare “Învăț, Știu, Pot!” au o altfel de familie: asistenți sociali, cei doi traineri, Costi și Cristina, pe coordonatoarea Daniela Spătaru, foarfecă și pieptăn. Și sunt gata de start.

Pentru ca Atelierul de Formare „Învăț, Știu, Pot!” să apară, a fost nevoie de instructori, spațiu, și câte altele pentru care s-au unit multe forțe: Wella Professionals, o marcă importantă de produse de păr, Consiliul Județean Bacău – Direcția Generală de AsistențăSocială și Protecția Drepturilor Copilului (DGASPC) Bacău, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău și UNICEF. Wella Professionals a deschis împreună cu UNICEF mai multe astfel de centre în toată lumea, acolo unde a fost mare nevoia de un altfel de viitor. În România, astfel de Ateliere de Formare mai sunt la Focșani și la Piatra-Neamț.

 

Autor: Roxana Grămadă

Citeşte în continuare