Adolescentii si copiii au puterea de a schimba lucrurile!

Inapoi

de Loreta Isac, ALIAT

Pe Ana am intalnit-o in comuna Ceplenita, la finalul orelor de scoala. A venit la intalnirea noastra insotita de o parte din echipa care o va sustine in implementarea proiectului parte a „Comunitatii de idei”. Am aflat despre ea ca s-a nascut in satul Buhalnita, comuna Ceplenita si este cea mai mare dintre toti cei 6 copii din familia sa. Pare o tanara responsabila, echilibrata si constiincioasa. A fi sora cea mai mare e totusi o mare responsabilitate!

Ana are 16 ani si este eleva la Colegiul Stefan cel Mare din Harlau, profil economic. Cu zambetul pe buze, imi spune ca a ales acest profil din pasiune:” cand eram mica imi placea sa numar, sa fac stampile si semnam tot ce puteam. Imi place economia si asta imi doresc sa fac mai departe”.

Pentru ea Comunitatea de Idei a reprezentat inca de la inceput o provocare. Spune ca in general, nu ajungea sa se implice in diferite proiecte in afara orelor de curs, insa de data asta si-a spus: “De ce nu si eu?”, a completat si ne-a trimis aplicatia. Etapa de training din cadrul proiectului initial i s-a parut dificila. Afla lucruri noi, “lucruri serioase”, care in cele din urma i s-au parut provocatoare. “Ma simteam mandra, inteligenta, privilegiata ca eu, la cei 16 ani, aveam ocazia sa invat astfel de lucruri”.

Proiectul Anei, “Respectand natura, te respecti”, este unul inovativ pentru comuna natala. Ana isi propune sa informeze membrii comunitatii cu privire la ce inseamna reciclarea selectiva si care sunt beneficiile pe care le aducem mediului inconjurator optand pentru aceasta metoda de sortare a gunoiului. Foarte important, o parte din banii alocati acestui proiect sunt destinati achizionarii unor pubele, care vor fi amplasate in apropierea scolilor din comuna. Ana considera ca adolescentii si copiii au puterea de a schimba lucrurile care nu merg bine in mediul rural. Tot ce trebuie sa faca este sa se implice, sa se faca auziti. Doar asa „negrul poate capata pete de culori puternice”.

Incheiem discutia cu Ana intreband-o ce loc din tara sau din afara tarii si-ar dori sa viziteze. Raspunde ca si-ar dori sa viziteze Sibiul. O pasioneaza lucrurile vechi, rustice si din cate a citit ea, Sibiul intruneste lucrurile care ii plac. Ana, iti dorim sa ajungi la Sibiu, sa iti pui amprenta si acolo. Iti dorim, cu pasi mici si constanti, sa ajungi sa faci tot ce iti propui.

„Comunitatea de idei” este un proiect prin care UNICEF isi propune sa faciliteze accesul adolescentilor intre 14-18 ani la luarea deciziilor in comunitatile unde traiesc.

Citeşte în continuare