Activism de familie

Inapoi

Denisa şi Paula Cărăian sunt două adolescente de 15 ani dintr-o comună de lângă Cluj care au hotărât că nu trebuie să aştepte ca lumea să se schimbe de la sine în jurul lor, ci că o pot schimba chiar ele.

Au doar 15 ani şi jumătate şi deja ştiu că lumea e a lor. Denisa vrea să fie arhitect, avocat sau designer şi să rămână în  România. Îi place să-şi citească lecturile obligatorii încă din vacanţă, ca să fie pregătită pentru clasa a noua. Paula vrea să fie avocat sau să lucreze în domeniul modei şi, la fel ca sora lor mai mare, care e la studii în Anglia, nici nu îşi pune problema să facă o facultate în România. Nici gândul de a rămâne în ţară nu îi surâde. Până atunci însă, ambele adolescente fac tot ce pot pentru a face mai bună ţara în care locuiesc.

@UNICEF Romania/Stefan Fekete/ Denisa şi Paula Cărăian fac naveta 40 de km pentru a merge la liceu în Cluj. Cinci dintre ei – 5 dimineaţa şi 5 după-amiaza – sunt pe jos, drumul dintre casă şi gara din Bonţida

Denisa şi Paula fac parte dintr-un grup de iniţiativă numit Tinerii în Acţiune care derulează activităţi în Bonţida, comuna lor natală. Au plantat copaci într-un parc împreună cu Primăria şi au strâns donaţii pentru familiile sărace din comună şi aşa şi-au dat seama că acţiunile aparent mici fac o diferenţă şi că, atâta vreme cât cred în ceea ce fac, vor vedea şi alţii asta şi le vor ajuta. Acum sunt amândouă finaliste la un concurs de proiecte organizat de UNICEF, Comunitatea de Idei, şi învaţă să-şi transforme ideile în proiecte cu impact în comunitatea lor. Şi, deşi sunt gemene, proiectele lor nu sunt nici pe departe identice.

„Oamenii au probleme de control”, spune Denisa, şi asta duce la violenţe, şi între adolescenţi şi în familii. Sunt lucruri pe care le vede la televizor şi o deranjează. Pe altele le vede chiar în jurul ei: „Am o colegă care era bătută de părinţi şi acum a fugit de acasă”. Pentru că în familia ei educaţia nu s-a făcut niciodată aşa şi părinţii, mama casnică şi tatăl şofer profesionist, au ales să aibă încredere în ea şi în surorile ei şi să le încurajeze iniţiativa şi independenţa, a vrut să le dea şi altora aceleaşi repere. Iniţial a avut doar ideea: să combată violenţa în comuna ei.

Paula este preocupată de timpul liber al colegilor ei de generaţie. Ea este o tânără ocupată – cu şcoala, cu voluntariatul, cu ansamblul de dans folcloric – şi nu înţelege de ce alţii preferă să-şi petreacă tot timpul în faţa computerului. „Sunt mulţi tineri în comună care nici nu ştiu că sunt talentaţi pentru că nu au avut ocazia să se manifeste”, a explicat în propunerea ei de proiect. Aşa că soluţia ei este o şcoală de arte la care copiii şi tineri din Bonţida să poată studia dans, muzică şi pictură.

Denisa şi Paula au învăţat să-şi pună în aplicare ideile la un curs de trei zile organizat de partenerul local al UNICEF din Cluj, Support 4 Youth Development, alături de alţi 15 adolescenţi cu iniţiativă din zona metropolitană a oraşului. “Pentru ei era ceva cu totul nou, pentru că nu mai făcuseră educaţie non-formală”, spune Adrian Mleşniţe, unul dintre formatorii şi coordonatorii programului Pentru că îşi doreau foarte mult să înveţe cum să transforme proiectele în realitate, au fost receptivi la toate jocurile de echipă şi la provocările trainerilor. Acest sprijin oferit de UNICEF este o mână întinsă care îi ridică şi le dă o şansă reală să facă ceva pentru lumea în care trăiesc, spune Mleşniţe. E tot ce le trebuia acestor adolescenţi plini de entuziasm şi de spirit civic.

Pentru că ideile lor au fost considerate cele mai realiste dintre cele 17 participante, Denisa şi Paula au petrecut încă două zile într-un modul de mentorat în care, alături de formatorii de la Support 4 Youth Development, şi-au adaptat proiectele la realităţile locale şi au făcut un plan de acţiune pentru următoarea perioadă. Din cei în total 100 de adolescenţi care propun proiecte în Comunitatea de Idei (40 din Cluj şi 60 din Iaşi), 5 proiecte sunt alese câştigătoare şi primesc sprijin pentru a fi puse în aplicare.

@UNICEF Romania/Stefan Fekete/ Tinerele lucrează cu mentorii de la Support 4 Youth Development pentru ca ideile lor să devină proiecte concrete şi pentru a le putea administra singure.

Denisa are acum un plan detaliat pentru a combate violenţa în comună. Vrea să facă o campanie împreună cu un psiholog care să explice efectele acestui comportament. L-a căutat deja pe primarul din Bonţida şi i-a cerut să o ajute cu un spaţiu pentru aceste întâlniri şi a obţinut sprijinul lui. În plus, vrea să ceară sponsorizări de la firme locale care au ajutat deja Tinerii în Acţiune şi să-l ducă la bun sfârşit, cum a promis.
Paula, la rândul ei, a obţinut spaţiu la căminul cultural şi vrea să ceară finanţare de la primărie şi de la o firmă locală pentru a se asigura că proiectul porneşte. Planul ei detaliat include pagină de Facebook şi servicii probono de la o tipografie care să tipărească materialele de promovare a şcolii. Exact ca planul unui manager de proiect profesionist.

Citeşte în continuare