Primii ani

Inapoi

Perioada de la naştere până la începutul şcolii este extrem de importantă. Copilul mic trebuie să aibă parte de dragoste şi îngrijire într-un mediu familial protector pentru a se putea dezvolta fizic, emoţional şi cognitiv, devenind o persoană cu o personalitate aparte, cu stimă şi încredere în sine. Copilul are nevoie să beneficieze de stimulare prin educație timpurie, servicii de sănătate adecvate și protecție.

Sănătatea şi nutriţia copilului se conturează înainte de conceperea sa. În România, multe femei din mediul rural au acces redus la asistenţă prenatală sau la consiliere în domeniul planificării familiale, fie deoarece acestea nu ştiu că au dreptul la consultaţii gratuite, fie intervin cauze logistice. Multe din ele ajung la un medic pentru prima dată abia când nasc. Din cauza lipsei unui program de outreach, majoritatea femeilor vulnerabile sunt adesea trecute cu vederea de către sistem. Acest lucru este accentuat de lipsa de asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari.

Rata alăptării în România este aproape de trei ori mai scăzută decât în UE, doar 12,6% dintre bebeluşii de până în şase luni fiind alăptaţi exclusiv. Acest lucru face ca atât mama, cât şi copilul să nu se bucure de numeroasele beneficii psihologice şi pentru sănătate pe care le oferă alăptarea, de la protecţie ridicată împotriva bolilor pentru ambii până la o legătură mai puternică între mamă și copil care reduce riscul abandonului.

Rata mortalității infantile a României rămâne printre cele mai ridicate din Europa, mai precis 9,4‰, comparativ cu media UE de 4‰ potrivit unui raport al OMS din 2011. Aproape 70% din decesele la copii și, respectiv, 40% din decesele la copii sub cinci ani sunt din cauze care pot fi prevenite. Principalele cauze de deces sunt cele perinatale (în special pentru grupa de vârstă 0 – 1 an), boli ale aparatului respirator, anomalii congenitale și accidente (în special pentru grupa de vârstă 1 – 4 ani). Acestea pot fi prevenite prin asigurarea unui acces sporit și de calitate la servicii de sănătate comunitare de bază. În paralel este necesarăusținerea familiilor, educația părinților, dezvoltarea capacitații furnizorilor și serviciilor de sprijin, și creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire nevoile copiilor mici.

Reforma din ultimii 24 de ani a adus îmbunătăţiri semnificative sistemului de protecţie a copilului, în special închiderea instituţiilor de mari dimensiuni, optarea în mai mare măsură pentru alternativele de tip familial, cum este asistenţa maternală, ameliorarea cadrului legislativ şi trecerea serviciilor de protecţie a copilului în competenţa autorităţilor judeţene. Totuşi, numărul copiilor separaţi de părinţii lor rămâne unul foarte ridicat – aproximativ 62.000.

Până acum, accentul s-a pus mai degrabă pe îngrijirea copiilor aflaţi în situaţie de risc în cadrul sistemului de protecţie – decât pe prevenire – acordarea ajutorului necesar pentru a evita separarea copilului de familia sa naturală.

Mediul rural sărac, în care se regăsesc adesea cele mai defavorizate comunităţi, reuşeşte cu greu să recruteze profesionişti competenţi din domeniul social. Multe familii nu cunosc serviciile şi prestaţiile la care au dreptul. De asemenea accesul la servicii pentru copiii cu nevoi speciale este limitat. Participarea copiilor la creșă (0-3 ani) și la grădiniță (3-6 ani) este extrem de scăzută în rândul categoriilor vulnerabile. Nu există suficiente creşe și grădinițe, iar mulți părinţi nu cunosc importanţa educaţiei timpurii. Pentru mulţi alţi copii dezavantajati, frecventarea creşei poate reprezenta un beneficiu chiar mai mare.

Activităţi de învăţare pentru copiii foarte mici

Educaţia incluzivă în grădiniţă: dimensiuni, provocări şi soluţii

Repere fundamentale în învătarea şi dezvoltarea timpurie a copilului de la naştere la 7 ani

CENTRUL MULTIFUNCȚIONAL – Ghid de realizare

Ghidul tinerelor mame

Principii în alimentaţia copilului şi a gravidei

Citeşte în continuare