Justiţie juvenilă

Inapoi

Copiii care intră în contact cu sistemul juridic au dreptul la protecţie, aşa cum este stipulat în diverse legi internaţionale şi naţionale. Drepturile copilului sunt adesea încălcate în secţiile de poliţie pe perioada anchetării minorilor.

Funcţionarii din sistemul juridic care lucrează cu copiii trebuie să beneficieze de formare şi calificare corespunzătoare şi trebuie înfiinţate tribunale speciale pentru minori astfel încât să se asigure că se ţine cont de nevoile copiilor.

În 2006, România a adoptat noi modificări privind justiţia juvenilă în Codul Penal, stabilind folosirea unor tribunale separate pentru minori; cu toate acestea, nu a dispus ca profesioniştii implicaţi să urmeze cursuri de formare specializată.

Drepturile copilului sunt adesea încălcate în secţiile de poliţie pe perioada anchetării minorilor. În timpul procesului şi al perioadei de stabilire a sentinţei, copiii aflaţi în conflict cu legea sunt rareori separaţi de infractorii adulţi. Procesele minorilor şi ale adulţilor se ţin în aceleaşi locaţii, ceea ce poate avea un efect negativ asupra copiilor. Instanţele de judecată optează în continuare pentru sentinţe punitive în defavoarea celor educaţionale, în ciuda recomandărilor din Codul Penal.

Infracţiunile comise de copiii ce au îndeplinit vârsta la care răspund penal au fost în general infracţiuni contra patrimoniului, în principal furt şi tâlhărie, urmate de cele contra persoanei şi violenţa fizică.

Citeşte în continuare