Consumul de droguri şi accesul la serviciile medicale şi sociale

Inapoi

Lipsa fondurilor a frânat progresele impresionante realizate până în 2010 la nivelul serviciilor de prevenire a HIV adresate categoriilor vulnerabile, inclusiv tinerilor consumatori de droguri, femeilor ce practică sexul comercial şi bărbaţilor ce fac sex cu bărbaţi.

Cel mai recent studiu al UNICEF asupra adolescenţilor cu risc crescut arată că în general consumul de droguri începe în jurul vârstei de 15-16 ani. Cu cât consumatorul de droguri este mai tânăr, cu atât este mai expus la violenţă şi la abuz sexual şi accesează mai rar serviciile medicale şi sociale. Cu toate că 80% dintre consumatorii de droguri injectabile au hepatita C, prevalenţa HIV este scăzută, de 1%. Accesul la serviciile medicale şi sociale este îngreunat de legislaţie, care stipulează că minorii (definiţi ca persoanele până în 18 ani) au nevoie de consimţământul părinţilor lor – sau al autorităţii locale în cazul în care se află în grija statului – pentru a beneficia de tratament medical, inclusiv de dezintoxicare, terapie de substituţie şi tratament împotriva BTS. Mulţi tineri consumatori de droguri trăiesc pe străzi, fiind astfel expuşi la alte riscuri.

Principalele droguri-problemă sunt heroina şi, de anul trecut, canabinoizii sintetici, droguri noi cu efecte psihoactive, care se comercializează legal în aşa-numitele magazine de vise. Fiind recent apărute pe piaţă, produsele nu sunt reglementate cum se cuvine. În timp ce se lucrează la modificarea legislaţiei pentru a acoperi acest tip de narcotice, producătorii îşi modifică permanent ingredientele pentru a ocoli substanţele interzise şi operează pe Internet pentru a nu intra sub jurisdicţia organelor locale.

Citeşte în continuare