Violența domesticã împotriva copiilor (inclusiv in Romania)

Inapoi

Alăturaţi-vă mişcării globale şi spuneţi #STOPviolenţei impotriva copiilor!

În fiecare zi auzim despre copii bătuți, abuzați sau chiar uciși. Există însă multe alte cazuri despre care nu se știe nimic.

Violenţa asupra copiilor este mai des întâlnită decât se crede. Multe acte de violență au loc în spatele uşilor închise și rămân necunoscute. Unele nici nu sunt considerate acte de violență și sunt tolerate. Fenomenul violenței, deși foarte răspândit, este de multe ori invizibil.

Toţi copiii au dreptul la o viaţă fără violenţă. Violenţa le pune în pericol dezvoltarea fizică şi mentală. Deoarece afectează dezvoltarea copiilor, iiolenţa pune frâne societăţii.
Violenţa asupra copilului poate fi prevenită. Oamenii pot alege să ia ia atitudine împotriva ei și să o denunțe.

UNICEF România lansează campania de conștientizare și strangere de fonduri, Să punem capăt violenței!, prin care dorește să atragă atenția asupra amplorii fenomenului și să îndemne la acțiune pentru a opri violența împotriva copiilor.

Violența domestică împotriva copiilor

Toţi copiii au dreptul la protecţie împotriva violenţei, exploatării şi abuzului. Şi totuşi, zeci de mii de copii sunt supuşi zilnic violenţei, exploatării şi abuzului. Alte zeci de mii riscă să ajungă în aceeaşi situaţie.

Există numeroase date potrivit cărora violenţa, exploatarea şi abuzul pot afecta sănătatea fizică şi mentală a copilului pe termen scurt şi lung, limitându-i capacitatea de învăţare şi socializare şi afectându-i tranziţia la maturitate, cu consecinţe negative ulterior în viaţă.
Unii copii, atât fete, cât şi băieţi, sunt vulnerabili din cauza apartenenţei etnice sau statutului socio-economic. Un nivel mai ridicat de vulnerabilitate se regăseşte adesea în rândul copiilor cu dizabilităţi, din institutii, cu parinti plecati să lucreze în strainatate, precum și în rândul mamelor minore și al adolescentilor.

Vulnerabilitatea este influenţată şi de vârstă; copiii mici prezintă un risc mai mare de expunere la anumite tipuri de violenţă, riscurile fiind diferite la vârste diferite.

Actele de violenţă, exploatare şi abuz sunt deseori comise de persoane cunoscute copilului, inclusiv de părinţi, alţi membri ai familiei, îngrijitori, profesori, patroni, organele de impunere a legii, şi alţi copii. Doar o mică parte din actele de violenţă, exploatare şi abuz sunt raportate şi investigate şi prin urmare mulţi dintre cei ce le comit rămân nepedepsiţi. Este esential ca aceste cazuri sa fie raportate. Prevenirea şi răspunsul în situaţii de violenţă, exploatare şi abuz vizează copilul pe parcursul întregii vieţi.

În România

Recensământul social a 120.000 de gospodării realizat de UNICEF arată că cel puțin un copil din zece este victima unei forme de violență:

  • Violența domestică este percepută ca un lucru normal. 60% din populație este tolerantă față de comportamentele violente în cadrul familiei.
  • În 2011 au fost înregistrate peste 11.000 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare. Cu toate acestea, se consideră că numărul de cazuri înregistrate reflectă doar o mică parte din cazurile de violență și abuz. Se estimează însă că la fiecare caz raportat există alte 100 neștiute.

Un studiu național privind abuzul neglijarea copiilor realizat de Salvați Copiii România in 2013, arată că:

  • 63% dintre copiii chestionați confirmă că sunt bătuți acasă de către părinți,
  • 20% dintre părinți cred că pedeapsa fizică este un mijloc de educație;
  • Majoritatea părinților și o parte din copii nu percep unele corecții fizice, cum ar fi pălmuirea, a fi o forma de abuz fizic.

Citeşte în continuare