Preţuieşte viaţa

Inapoi

În aprilie 2006, multe localităţi din România aflate pe malurile fluviului Dunărea au fost grav lovite de inundaţii. În jur de 15.000 de oameni au fost sinistraţi şi mai mult de 6.000 de case au fost grav avariate. Intervenţia de urgenţă a dovedit o mare solidaritate din partea guvernului, organizaţiilor, şi populaţiei României. UNICEF împreună cu TVR au organizat o campanie de strângere de fonduri, adunând peste 350.000 USD.

La începutul acestei situaţii de criză, s-a acordat asistenţă mai ales sub formă de adăposturi temporare (corturi), organizate în diverse tabere cu ajutorul armatei, şi provizii de bază pentru sinistraţi, ca apă, alimente, pături, şi produse de igienă personală. Ulterior, UNICEF şi-a concentrat intervenţia în judeţele Călăraşi şi Dolj.

La câteva luni după inundaţii, principala problemă a celor afectaţi a fost repararea sau reconstruirea rapidă a caselor avariate sau distruse, înainte de venirea anotimpului rece. Alte terenuri, materiale de construcţii şi sprijin au fost puse la dispoziţia persoanelor afectate de inundaţii, pa baza evaluării făcute de autorităţi.

Rezultatele campaniei

Pentru a veni în completarea eforturilor guvernului şi autorităţilor locale, UNICEF a oferit sprijin pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale familiilor cu copii şi familiilor mono-parentale din judeţul Dolj (Bechet şi Măceşu de Jos), prin distribuirea a 157 de sisteme de încălzire individuală (cu maşină de gătit încorporată) pentru cei care primeau case noi. UNICEF a colaborat cu Habitat for Humanity Romania la sprijinirea construcţiei de case pentru 110 familii din Bechet şi Măceşu de Jos, şi la întărirea capacităţii familiilor de a participa la efortul de construcţie.

Pentru a asigura o mai bună eficienţă a intervenţiilor pe teren, UNICEF a iniţiat de asemenea un proces de coordonare a activităţilor desfăşurate de agenţiile internaţionale, ONG-uri şi guvern în beneficiul persoanelor afectate de inundaţii.

Timp de o lună populaţia României a donat pentru persoanele afectate de inundaţii sunând la numerele de telefon 0.900.9000.01 (1 euro – fără TVA) şi 0.900.9000.00 (10 euro -fără TVA) în reţeaua Romtelecom. Pentru donaţii mai mari de 10 euro s-au pus la dispoziţie conturile UNICEF, deschise la CITIBANK Bucureşti: RO 86 CITI 0000000 1200 24019 in lei şi RO 64 CITI 0000000 1200 24027 în dolari.

Citeşte în continuare