Gala UNICEF 2009

Inapoi

UNICEF şi Societatea Română de Televiziune au organizat în data de 1 iunie 2009 Gala UNICEF, teledon pentru a strânge fonduri în beneficiul copiilor din România prin dezvoltarea şi extinderea programelor de educaţie parentală.

Emisiunea a fost găzduită şi prezentată de Andreea Marin Bănică, Ambasador UNICEF al Bunăvoinţei pentru România şi de Dan Bittman.

Educaţia parentală este crucială pentru rezolvarea unui număr mare de probleme cu care se confruntă copiii. Prin programele de educaţie parentală pot fi prevenite: abandonul, violenţa în familie şi cea împotriva copiilor, îmbolnăvirile şi decesele provocate de accidente domestice, abandonul şcolar al copiilor. De asemenea, pot fi îmbunătăţite stimularea şi dezvoltarea timpurie a copiilor pentru ca aceştia să îşi poată atinge potenţialul maxim.

UNICEF a iniţiat programe pentru dezvoltarea şi îmbunătăţirea abilităţilor parentale, pe care le derulează împreună cu partenerii săi şi doreşte replicarea acestor proiecte la scară naţională, pentru a acoperi un număr cât mai mare de părinţi, indiferent de mediul din care provin, de etnie sau de situaţia lor economică, astfel încât toţi copiii să pornească cu şanse egale în viaţă.

De la lansarea proiectelor de educaţie parentală: Dorim să continuăm:
Peste 120.000 de copii au o viaţă mai bună în urma programelor de educaţie parentală Să oferim o copilărie mai bună pentru încă 480.000 de copii, ai căror părinţi vor urma cursurile de educaţie parentală
În 22 de judeţe au fost lansate programe de formare pentru părinţii cu copii între 0-3 ani din familiile vulnerabile Să extindem programele în alte 19 judeţe, cu accent pe mediul rural
În 43% din grădiniţele din România a fost introdus un program de educaţie parentală, peste 10.000 de instructori au fost formaţi şi peste 80.000 de părinţi şi-au îmbunătăţit abilităţile şi cunoştinţele parentale Să introducem programul de educaţie parentală restul de 57% de grădiniţe
În 40 de licee din 17 judeţe s-a introdus programa şcolară de liceu “Manualul Elevului” şi “Ghidul Profesorului” în cadrul proiectul Şcoala Viitorilor Părinţi Susţinerea şi promovarea la nivel naţional a extinderii proiectului Şcoala Viitorilor Părinţi

Continuarea proiectelor de educaţie parentală cu sprijinul fondurilor strânse în Gala UNICEF 2009

Cu aceste fonduri dorim sa sprijinim eforturile partenerilor nostri guvernamentali şi ONG de a implementa la scara nationala programele de educatie parentala deja existente. De asemenea, dorim sa sprijinim si sa facilitam accesul celor mai mai vulnerabile familii la aceste programe.

Programele pe care le sprijinim în acest moment şi pe care dorim să le extindem la nivel naţional sunt derulate de Holt România, Fundaţia Copiii Noştri, ARED – Asociaţia Română pentru Educaţie şi Dezvoltare şi Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step by Step.

Holt România a derulat în 22 de judeţe programul “Cum să devenim părinţi mai buni”, prin care au fost formaţi formatori şi au fost oferite cursuri de educaţie parentală pentru părinţii cu copii cu vârste între 0 şi 3 ani, cu accent pe familiile din comunităţile cele mai vulnerabile. De asemenea, începând din 2006 Holt România a promovat importanţa educaţiei parentale şi a primilor trei ani de viaţă pentru dezvoltarea copilului în comunităţile rurale din 27 de judeţe, iar începând din 2007, prin caravana “Educaţia parentală la tine acasă” organizaţia a oferit informaţii şi educaţie parentală pentru părinţi din 55 comunităţi rurale.

Fundaţia Copiii Noştri organizează cursuri pentru formatori în cadrul Programului Naţional de Educaţie Prentală în Învăţământul Preşcolar, pentru copii cu vârste între 3 şi 7 ani. Acesta este un proiect care a fost preluat de către Ministerul Educaţiei şi care se derulează la nivelul fiecărui judeţ prin intermediul gradiniţelor şi al şcolilor. Formatorii sunt educatori sau învăţători care oferă cursuri de educaţie parentală părinţilor. Deja au fost integrate aproape 5.000 de gradiniţe şi au beneficiat de cursuri 80,000 de părinţi, dar ne dorim să acoperim toate gradiniţele din România. Programul a avut un impact asupra cunoştinţelor şi practicilor familiale legate de îngrijirea şi stimularea timpurie, disciplinarea pozitivă şi interacţiunea dintre părinte şi copil, prin introducerea unor metode parentale moderne în sistemul de învăţământ preşcolar.

ARED a derulat proiectul “Şcoala Viitorilor Părinţi” în cadrul căruia au fost dezvoltate o programă şcolară de liceu, un manual pentru elevii de liceu prin care educa adolescenţii pentru a deveni păinţ responsabili şi un ghid al profesorilor. Aceste cursuri sunt î momentul de faţă opţionale şi au fost adoptate de 40 de licee din 17 judeţe. UNICEF va sprijini adoptarea acestor cursuri în cât mai multe licee şi intenţionează să atragă atenţia publicului şi a autorităţilor asupra importanţei educaţiei viitorilor părinţi.

Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesionala Step by Step a înfiinţat în anumite gradiniţe din sistemul public de educaţie centre multifuncţionale de dezvoltare timpurie a copiilor, care se ocupă prin programe specifice de dezvoltarea şi stimularea copiilor preşcolari. Step by Step oferă sprijin părinţilor prin intermediul unor sesiuni de informare pe teme specifice de creştere şi îngrijire a copiilor, în funcţie de nevoile exprimate de părinţi sau în funcţie de etapele de dezvoltare ale copiilor.

Invitaţie inedită la Gala UNICEF – Flash Mob la metrou

Joi, 28 mai, în jurul orei 18:00, sute de călători care au coborât din metrou la staţia Unirii 1 au fost martorii unei întâmplări neobişnuite. Pe nepusă masă, muzica antrenantă a inundat staţia foarte aglomerată la acea oră de vârf şi în mijlocul mulţimii un grup de copii a început să danseze, atrăgând privirile oamenilor prinşi de graba zilnică. Curioşi, călătorii
şi-au oferit un răgaz de câteva minute să-i aplaude pe cei mici, dar când aceştia i-au molipsit cu ritmul lor, maturii au intrat în jocul copiilor, bucurându-se de muzică şi dans.

Demonstraţia copiilor din echipa Galei UNICEF a avut o semnificaţie specială: să arate că un crâmpei de copilărie trăieşte în fiecare matur şi se poate declanşa spontan chiar şi într-un loc neaşteptat, aglomerat, prin care trecem zi de zi ducând cu noi grijile şi neliniştile noastre de oameni mari.

Într-o staţie de metrou, într-o după-amiază când oamenii se întorc spre casele lor împovăraţi de gânduri şi probleme, copiii le-au oferit un răgaz, o clipă de destindere şi bucurie de a trăi, iar momentul s-a încheiat cu o invitaţie la un eveniment unic în an: Gala UNICEF, transmisă în direct chiar de ziua copilului.

Citeşte în continuare