2 pentru viaţă

Inapoi

UNICEF România şi Antena 2 au derulat împreună campania de strângere de fonduri "2 pentru viaţă", pentru salvarea copiilor care mor din cauza deshidratării severe în Bangladesh.

Bangladesh este una dintre cele mai sărace ţări din lume. Majoritatea copiilor din Bangladesh trăiesc în sărăcie extremă, în condiţii igienico-sanitare precare. 41% din populație trăiește cu mai puțin de 1$ pe zi, iar 84% cu mai puțin de 2$ pe zi.

În Bangladesh, sărăcia ucide în fiecare zi 3.000 de copii sub cinci ani. Două sute dintre ei mor din cauza deshidratării severe provocate de diaree.

În România sau în alte ţări dezvoltate, diareea este uşor tratabilă, cu medicamente uşor de procurat, încât nu mai este percepută ca o boală, în nici un caz ca o ameninţare la viaţa copilului.

În Bangladesh, însă, 1.350.000 de copii sub cinci ani suferă cumplit din această cauză, iar 69.000 mor în fiecare an.

Aceasta înseamnă că:

  • 200 de copii sub cinci ani vor muri în următoarele 24 de ore
  • 1.400 de copii sub cinci ani vor muri în următoarea săptămână
  • 5.600 de copii sub cinci ani vor muri în următoarea lună

Deshidratarea serveră şi diareea pot fi combătute extrem de simplu prin administrarea unei soluţii de rehidratare orală şi a unei tablete de zinc. Sărurile pentru rehidratare orală (ORS) ajută la înlocuirea lichidelor pe care organismul copilului bolnav le pierde. Zincul contribuie la salvarea vieţii copiilor fiindcă ajută la prevenirea îmbolnăvirilor viitoare.

Sărurile de rehidratare orală sunt oferite gratuit de către guvernul din Bangladesh ca tratament împotriva deshidratării provocate de diaree, dar pastilele de zinc nu se află la îndemăna oricui.

Tratamentul cu zinc pentru un copil care suferă de diaree costă 1 euro, sumă pe care marea majoritate a populaţiei nu şi-o permite. Iar din nefericire, copii din Bangladesh suferă de 3 sau 4 episoade diareice pe an.

UNICEF România şi Antena 2 au lansat campania de strângere de fonduri “2 pentru viaţă”, propunându-şi să asigure tratament cu zinc pentru 250.000 de copii. În cadrul campaniei, UNICEF şi vedeta Antenei 1, Alessandra Stoicescu, au realizat un documentar despre viaţa şi suferinţele copiilor din Bangladesh.

Documentarul va fi difuzat în data de 30 aprilie 2009 pe postul de televiziune Antena 2.

Cum poţi ajuta şi tu:

Poţi dona:

  • cu un SMS în valoare de 2 euro la 848 în reţelele Orange şi Vodafone, (nu se percepe TVA)
  • apelând numerele de telefon din reţeaua Romtelecom:

- 0900 900 235 pentru o donaţie de 5 Euro (nu se percepe TVA)şi

- 0900 900 230 pentru o donaţie de 10 Euro (nu se percepe TVA)

  • online
  • în contul UNICEF: RO10BRDE 450S V434 6556 4500 (cod 03), deschis la BRD – Groupe Société Générale, Sucursala Mari Clienţi din Blvd. Ion Mihalache nr. 1-7, sector 1, Bucureşti.

Numărul de SMS şi liniile telefonice sunt deschise până în data de 10 mai 2009.


Bangladesh – Infernul copiilor

Am plecat la drum doar cu informaţii şi statistici care îmi dădeau fiori. Bangladesh este ţara în care 200 de copii mai mici de 5 ani mor zilnic din cauza deshidratării severe provocate de bolile diareice. Datele pe care le aveam erau şocante dar doar cele 7 zile pe care le-am trăit acolo m-au ajutat să înţeleg totul cu sufletul, să traduc cifrele seci în lacrimi şi durere inimaginabilă.

La sfârşitul primei zile petrecute acolo am ştiut că trebuie să facem ceva. Am simţit chiar panică pentru că fiecare oră care trecea aducea moartea la căpătâiul unui alt copil. Iar noi puteam doar să îi simţim prezenţa. Nu puteam să o îndepărtăm….

Ştiu că veţi simţi acelaşi lucru când veţi auzi mărturia unei mame care şi-a înmormântat deja 4 prunci din cauza bolilor diareice. Toţi au pierit până să apuce să împlinească doi ani şi jumătate. Pe fiecare, mama l-a privit cum se stinge rugând-o din priviri să faca ceva

Într-o altă familie, un tată ce părea că nu a ieşit demult din adolescenţă mi-a mărturisit că, în clipa în care şi-a văzut fiul de câteva luni inert, îmbăiat de rude pentru înmormântare, s-a întrebat de ce a mai trăit, de ce nu a pierit el înainte să apuce să privească asta.

Nu există durere mai mare pentru un părinte decât să-şi înmormânteze propriul copil. În Bangladesh însă, asta este regula. Sunt puţine mamele care nu şi-au privit pruncii cum se sting.

Toate acestea ar putea fi schimbate dacă orice copil ar putea urma tratamentul cu zinc. Nu este scump dar puţini şi-l pot permite. Alături de UNICEF România vă rog să schimbăm ceva! Să salvam împreună cât mai mulţi copii!

Citeşte în continuare